kolmapäev, 29. jaanuar 2014

Tšernobõli katastroofist.

1.) Avarii toimumise ajal sukeldusid kolm vabatahtliku radioaktiivsesse basseini, et avada äravoolutoru. Kõik nad küll surid, aga nad suutsid ära hoida plahvatuse mis oleks olnud 10 korda suurem kui Hiroshima.

2.)Alguses oli radiatsiooni tase nii kõrge, et hukkunud maeti tinast kirstudes. Surnutega tegelenud inimesed võisid isegi spetsiaalset ülikonda kandes töödata vaid 40 sekundit..

3.) Peale plahvatust näitasid geigeri loendajad radiatsiooni tasemeks 3.6, mis oleks olnud ohutu, selle põhjuseks oli see, et nende näidikute maksimum oli 3.6, tegelik näitaja oli 15000 ühikut.

4.) Prõpjati linn, mis asub 3 km kaugusel tuumajaamast sai esimesest plahvatusest teada alles päev hiljem. Maailm sai teada tänu radiatsioonidetektorile mis asus Rootsis.

5.) Radiatsioonitase oli nii kõrge, et tuletõrjujate silmavärv muutus pruunist siniseks. Inimestel soovitati juua viina lootuses, et see vähendab võimalust saada kilpnäärme vähki.

6.) Sealne ala (489km2) on praegu looduskaitseala. Hundid, rebased ja ohustatud liigid elavad seal, eemal küttidest.

7.) Tšernobõlist on leitud seen mis toitub radiatsioonist.

8.) Kuigi tuumajaama korraldatakse praegu ekskursioone jääb sealne ala veel 20000 aastaks inimeste poolt asustamata.

9.) Sõjavägi kasutas hõbe jodiidiga täidetud laskemoona, et tekitada pilvi. Sealt tulnud vihm aitas puhastatda õhku radiatsioonist.

Pilte Tšernobõlist praegu.

Chernobyl - 26 years. Marking the 26th anniversary since the Chernobyl nuclear disaster.. Iar all. if there weren't risks of radiation there, it'd make a sick paintball arena

2 kommentaari:

  1. Tore, et keegi neid fakte ka inimestele lugeda kirjutab. Ise teen Tšornobõlist uurimistööd nii, et neid fakte ma kindlasti ka kasutan!

    VastaKustuta